21/5/08

PROJECTE CHEFCHAOUEN

Segon projecte que volem dur a terme, en col·laboració amb l'associació Arkanda. Es tracta d'un petit film antropològic sobre un grup de nens de Chefchaouen que es dediquen a fer capoeira. La investigació està encara poc desenvolupada, però la coneixença d'aquest grup de nens ens ha deixat al·lucinats. Són un grup de joves (entre 7 i 16 anys) que practiquen la capoeira. L'orígen de la seva voluntat en aprendre aquesta tècnica són els diversos programes televisius que passen a Marroc, on s'ensenya el que és la capoeira.
Uns coneixements previs de "brake dance", els han permès incorporar aquesta nova forma expressiva provinent de Brasil. Els entrenaments es fan regularment, cada tarda, a les muntanyes properes a Chefchaouen. Els elements de la natura (pedres, pendents, arbres, branques mortes, etc.) els serveixen per practicar a nivell individual. Les accidents, ens diuen, són freqüents.
Cal, ara, investigar qué está implicant a nivell social i individual aquesta pràctica, ja que cada cop hi ha més nois que s'hi estan incorporant. Els espectacles al carrer són cada cop més freqüents, i des de les escoles es contempla la idea de dedicar unes hores de la matèria de gimnàsia a desenvolupar aquesta pràctica, a mig camí entre el brake dance i la capoeira.
Per tal de dur a terme el film antropològic, comptem amb els medis tècnics i de coneixement visual dels membres de l'associació Arkanda, a nosaltres ens toca desenvolupar la recerca a través de la mirada antropològica.